Świąteczne ciasteczka orzechowe

Świąteczne ciasteczka orzechowe – za oknem śnieg, w domu pachnie korzennymi przyprawami więc pora na bakaliowe wypieki. Proste kruche ciastka z polewą czekoladowa i bakaliami. Idealne po świątecznego przygryzania.

SKŁADNIKI:
250 g mąki
50 g mielonych orzechów
2 żółtka
150 g margaryny
100 g cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany
100 g czekolady
1 łyżka masła
orzechy

Mąkę, orzechy i cukier puder wymieszaj razem i wysyp na stół. Dodaj zimną margarynę i posiekać dużym nożem. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Ciasto dokładnie wyrb by uzyskać jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i wsadź do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek ok. 3 mm i wycinaj ciasteczka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Ciasteczka wyciągnij z piekarnika i wystudź.
Czekoladę rozpuść z łyżeczką masła i nakładaj na spód ciasteczka i zlepiaj z drugim. Następnie posmaruj czekoladą wierzch ciastka i udekoruj orzechami.

6 myśli nt. „Świąteczne ciasteczka orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>