Pieczeń wołowa w sosie własnym

Pieczeń wołowa w sosie własnym to jedno z najbardziej ukochanych dań mojego dziecka, ale nie tylko ;) Idealne danie na niedzielny obiad. Tym razem w wersji szybkiej, bez wielogodzinnego marynowania, a i tak wyszło doskonale. Idealne z dodatkiem pyz na parze. Polecam!

SKŁADNIKI:
600 g wołowiny np. udźca
marynata do mięs lub mieszanka ulubionych przypraw
3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
3 łyżki mąki pszennej
mąka ziemniaczana
3-4 łyżki śmietanki kremowej

Mięso posmaruj przyprawami i odstaw na godzinkę w chłodne miejsce.
Po tym czasie lekko obtocz mięso w mące. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron. Dolej połowę wina, przykryj przykrywką i duś do miękkości. Gdy wino wyparuje, stopniowo dolewaj resztę, a następnie podlewaj wodą.
Przy 600 g kawałku mięso musi się dusić około 2-3 godzin.
Wytworzony podczas duszenia sos zagęść mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i dopraw wg uznania. Zapraw śmietanką.
Mięso najlepiej pokroić w plastry gdy całkiem ostygnie i podgrzewać w przygotowanym sosie.

Smacznego :)

Jedna myśl nt. „Pieczeń wołowa w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>