Łosoś w sosie koperkowym

Delikatny, marynowany łosoś duszony w białym winie w delikatnym sosie koperkowym. Wspaniałe danie na tą porę roku. Imbir i rozmaryn dają rybie wspaniały aromat, sos koperkowy wspaniale współgra w tak przyrządzonym łososiem. Podany na świeżych liściach szpinaku, ale dobrze sprawdzi się też rukola czy młode liście sałaty.
Danie zdrowe i pełnowartościowe – idealne na każdy dzień i każdą okazję.

SKŁADNIKI:
1 filet z łososia ze skórą
świeży szpinak lub rukola
1/4 szklanki białego wina
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
1 gałązka rozmarynu
sos koperkowy:
300 ml bulionu:rybnego lub warzywnego
1 łyżka koperku – świeży lub suszony
150 ml kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem i obtocz w niej łososia. Pozostaw tak rybę na minimum pół godziny.
Patelnię teflonową mocno rozgrzej i połóż rybę (na suchej patelni). Obsmaż lekko z dwóch stron, a następnie połóż filet na patelni skórą do dołu, wlej wino i duś na małym ogniu około 7-8 minut.W razie konieczności dolej odrobinę wina.
Zdejmij rybę z ognia, przełóż na talerz ze szpinakiem bądź rukolą.
Bulin podgrzej w garnku, odlej 1/3 szklanki – wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Śmietanę z mąką wlej do gorącego bulionu i gotuj chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Wsyp koperek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem koperkowym polej łososia i podawaj.

Smacznego :)

6 myśli nt. „Łosoś w sosie koperkowym

    • Jesteś pierwszą osobą, która mi to mówi i bardzo Ci dziękuję za szczerość. Cały czas mam mnóstwo wątpliwości i nie jestem przekonana do tych zmian i tego motywu i ogólnie nie pokochałam WordPressa…
      Chyba zmiany nie zawsze są dobre…

    • Starczyło na jeden duży filet, jeśli są dwa to marynaty musi być więcej.
      Myślę, że sosu koperkowego z tego przepisu starczy ze spokojem na 2 filety z łososia :)
      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>