Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym

Bakłażan faszerowany mięsem i ryżem w sosie pomidorowym – idealne danie na zimę. Syte i rozgrzewające, świetnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację.
Polecam!

SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
1 mała czerwona cebula
1 puszka pomidorów lub 1 szklanka sosu pomidorowego
200 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
1 torebka ryżu
sól, pieprz
oregano – świeże lub suszone
parmezan

Ryż ugotuj na lekko twardo – skróć czas gotowania z przepisu na opakowaniu o około 1/4.
Bakłażan wydrąż, miąższ pokrój w kostkę.
Cebulkę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę, po chwili mięso i podsmaż. Dodaj miąższ bakłażana, pomidory i duś wszystko razem około 10 minut. Do sosu dodaj ugotowany ryż, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Nadzieniem wypełnij wydrążonego bakłażana.
Naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem, ułożyć bakłażana i posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut.

SMACZNEGO :)

3 myśli nt. „Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym

  1. Uwielbiam bakłażana pod każdą postacią ale zabrakło w tym przepisie jednej istotnej informacji ,a mianowicie ,że trzeba bakłażana najpierw posolić aby stracił goryczkę. Ktoś mało obeznany z tym warzywem może tego nie wiedzieć!! Ja po wydrążeniu bakłażana dodaję do farszu te wydrążone kawałki, drobno pokrojone i też wcześniej posolone a potem odciśnięte i przesmażone na patelni z mięsem i pomidorami. Przepis okej.Polecam – PYCHA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>